ПОБУДОВА КРИВИХ ЕНГЕЛЯ ДЛЯ ТОВАРНИХ ГРУП «ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ» ТА «ОСВІТА» В КОНТЕКСТІ ОЦІНКИ ДОБРОБУТУ УКРАЇНСЬКИХ ДОМОГОСПОДАРСТВ - Верба, Денис; Кудінова, Алевтина; Ткаченко, Олена; Самійленко, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Стаття присвячена адаптації інструментарію кривих Енгеля для оцінювання добробуту українських домогосподарств. Зокрема оцінці нерівності добробуту домогосподарств із найнижчими еквівалентними душовими доходами та найбільш заможних домогосподарств, а також основним тенденціям у зміні структури споживання за період 2014-2020 рр. Дослідження ґрунтується на концепції, що подолання концентрації споживчих видатків навколо придбання продуктів харчування виступає необхідною умовою запуску мікроекономічних механізмів соціально-економічного розвитку, бо дозволяє домогосподарствам активно інвестувати в накопичення людського капіталу й таким чином долає монополію бюджетного фінансування галузей соціальної сфери. Для оцінки міри задоволення потреб у харчових продуктах була побудована лінія Енгеля «доход – споживання харчових продуктів» та визначено коефіцієнт еластичності споживання продуктів харчування від доходу. Аналогічні розрахунки виконані стосовно споживання благ, створюваних освітньою галуззю. За результатами розрахунків еластичність за доходом споживання продуктів харчування дорівнює 0,47: додатковий відсоток доходу спонукає домогосподарства збільшити обсяг споживання їжі на 0,47 %. Результати оцінки еластичності споживання благ товарної групи «освіта» за доходом показують, що основною причиною недофінансування освіти з боку домогосподарств є саме недостатня платоспроможність. За нашими розрахунками, еластичність споживання благ групи «освіта» за доходом дорівнює 0,928 (додатковий відсоток реального доходу спонукає українські домогосподарства збільшити обсяг споживання освітніх товарів на 0,93 %). Таким чином, українські домогосподарства цінують можливості, зумовлені споживанням освітніх послуг, та схильні використовувати економічні можливості (доходи, вивільнені від задоволення першочергових потреб) на розширення споживання благ товарної групи «освіта». Обидві оцінки коефіцієнтів еластичності свідчать про те, що досягнутий рівень забезпечення продовольчих потреб переважної більшості домогосподарств України не дозволяє розраховувати на вивільнення достатніх обсягів коштів для розширення тих витрат, які мають характер інвестування в людський капітал і виразно позитивно впливають на кваліфікаційний рівень трудових ресурсів і продуктивність їх використання в національній економіці.