СТРАТЕГІЧНА МОДЕЛЬ ТА ПОТЕНЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ПОВОЄННОЇ РЕВІТАЛІЗАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ДЕОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ - Гарафонова, Ольга; Жосан, Ганна; Худолей, Вероніка; Тюхтенко, Наталія; Тимків, Ірина; Рябець, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою дослідження є оцінка збитків унаслідок російської агресії, визначення потенційних джерел фінансування повоєнної ревіталізації деокупованих територій та формування першої складової стратегічної моделі повоєнної ревіталізації сільськогосподарських підприємств деокупованих територій. У статті проаналізовано прямі збитки від війни в Україні в цілому та в сільському господарстві зокрема. Представлено розподіл утрат за категоріями аграрного сектора: сільськогосподарська техніка, зерносховища, тваринництво, багаторічні культури, фактори виробництва (паливо, добрива), продукція, що випускається. Установлено, що План Відновлення України базується на 5 основних принципах: негайний початок і поступовий розвиток; нарощування справедливого добробуту; інтеграція в ЄС; відбудова кращого, ніж було, у національному та регіональному масштабах; стимулювання приватних інвестицій. Проаналізовано програми фінансування повоєнної ревіталізації сільськогосподарських підприємств на деокупованих територіях. Сформовано процес пожвавлення військової підтримки підприємств деокупованих територій (перший етап стратегії). Доведено, що створення агрохолдингів, кластерний розвиток (спрямований на розвиток сільськогосподарських видів діяльності), а також розвиток несільськогосподарських видів діяльності дозволять створити додаткові робочі місця, раціонально використати ресурсний потенціал регіонів, покращити соціальні умови та забезпечити соціальну підтримку населенню. Для досягнення успішних та ефективних процесів диверсифікації особливо потрібна підтримка з боку держави, регіону та інвесторів, сукупність яких створить міцний фундамент для подальшого розвитку сучасної економіки деокупованих територій.