ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ РИНКУ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ - Назарова, Галина; Дем'яненко, Аліна; Божидай, Ірина; Назаров, Нікіта; Демченко, Катерина; Семенов, Антон (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Проблема підвищення рівня соціальної захищеності набуває особливого значення в умовах воєнного та післявоєнного періоду, адже людина, яка опинилася в небезпеці, утрачає здоров’я й задоволення життям, потребує захисту. Сучасні виклики й потрясіння знижують рівень життя населення України та світу. Стрімко зростає кількість людей, які потребують соціального захисту. Дуже важливою складовою соціального захисту й забезпечення є розвинутий ринок соціальних послуг. Тому останнім часом світовий ринок соціальних послуг стрімко розвивається. Актуальність дослідження зумовлена об’єктивною необхідністю теоретичного переосмислення соціального забезпечення в Україні, створення й розвитку ринку соціальних послуг. Метою статті є узагальнення теоретичних аспектів, а також розроблення практичних рекомендацій щодо розвитку ринку соціальних послуг в Україні. Науковим результатом дослідження є поглиблення змісту поняття «соціальна послуга», а також розроблена модель формування й розвитку ринку соціальних послуг, основою якої є науково-теоретичне й організаційно-економічне забезпечення. Науково-теоретичне забезпечення базується на врахуванні традиційних етапів розвитку ринку, його законів, правил і функцій. Організаційно-економічне забезпечення передбачає взаємодію економічних агентів ринку, тенденцій, обмежень, проблем його розвитку, специфічних властивостей і ринкоутворюючих факторів. Обґрунтовані послідовні взаємопов’язані етапи становлення та розвитку ринку соціальних послуг. Вивчення етапів, їхньої специфіки та циклів розвитку соціальних послуг є предметом майбутніх досліджень. Результати дослідження полягатимуть у можливості їх використання для розробки стратегій і програм соціального розвитку, функціонування ринку соціальних послуг і підтримки соціального захисту в Україні.