СТРАТЕГІЇ СОЦІАЛЬНО ВІДПОВІДАЛЬНОГО МАРКЕТИНГУ КОМПАНІЙ У СФЕРІ СПОРТУ - Майнка, Марсель Курт; Мельніченко , Оксана; Цибровський, Артем; Сідєльніков, Данило; Ніценко, Віталій; Захарін , Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Основною метою дослідження є вивчення та оцінка сучасних соціально відповідальних маркетингових стратегій світових спортивних брендів для розробки пропозицій для вітчизняного спортивного бізнесу. У статті проведено дослідження ролі й значення соціальної відповідальності бізнесу в сучасних маркетингових стратегіях компаній. Досліджено сутність соціально відповідального маркетингу та види маркетингових стратегій. Відокремлені ключові маркетингові стратегії, які є актуальними за сучасних умов ринку. Визначено, що найбільш популярним формами соціальної відповідальності спортивних компаній є благодійність, спонсорство, активна участь у програмах захисту навколишнього середовища. На основі результатів рейтингового оцінювання світових спортивних брендів обрано найкрупніші та найбільш популярні. За даними офіційних сайтів провідних спортивних компаній світу проаналізовано зміст стратегічних маркетингових ініціатив, які мають місце в їхній практиці управління. Виявлено, що всі світові спортивні бренди мають високий рівень активності у сфері соціальної відповідальності бізнесу. Серед найбільш популярних маркетингових стратегій ці компанії використовують: виробництво товарів з екологічної сировини, стратегія трансформаційної циклічності та енергоефективності, популяризація здорового способу життя серед потенційної та контактної аудиторії, залучення споживачів до програм збереження й відновлення природних ресурсів, дотримання прав людини, стратегії інклюзивності та рівності для всіх категорій споживачів. Дослідження українського ринку спортивних брендів показали, що за останні роки в країні з’явилося багато нових компаній, проте рівень соціальної відповідальності їхнього бізнесу залишається невисоким порівняно зі світовими спортивними брендами. Для створення сприятливих передумов успіху українських компаній спорту на підставі найкращої світової практики було запропоновано стратегічні напрями соціально відповідального маркетингу. Як ключові елементи реалізації цих стратегічних ініціатив було виділено основні елементи маркетингових стратегій, серед яких: репутаційний капітал і брендинг, технології активного просування, які ґрунтуються на диджитал-потенціалі, суспільно значимі довгострокові цінності, єдність бізнес-інтересів та інтересів суспільства.