НЕОБХІДНІСТЬ ПІДГОТОВКИ В УКРАЇНІ КВАЛІФІКОВАНИХ КЕРІВНИХ КАДРІВ ІЗ ПИТАНЬ АНТИКРИЗОВОГО ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ЯК ВИМОГА СЬОГОДЕННЯ - Андреєв, Сергій; Мамедов, Алірза; Дименко, Руслан; Козлова, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті порушено актуальне з наукового та практичного поглядів питання щодо необхідності здійснення в Україні професійної підготовки керівних кадрів органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних і комунальних підприємств, установ і організацій з антикризового державного управління. Виявлено та проаналізовано основні концептуальні, правові, інституційні та кадрові прогалини, які не дозволяють на сьогодні на системній основі організувати професійну підготовку керівних кадрів із питань антикризового державного управління. Показано, що в Україні до сьогодні концептуально не сформовано інтегральний науковий та освітній напрям – «Антикризове державне управління». У законодавчих актах, які регулюють царину вищої освіти, немає однойменної спеціальності та інших нормативних передумов для появи відповідних магістерських програм. Серед конкурсних пропозицій закладів вищої освіти України за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування» 2022 року немає магістерських програм з антикризового державного управління або державного управління в умовах криз. Також має місце інституційний вакуум та суттєві прогалини в кадровому забезпеченні професійної підготовки керівних кадрів для державного сектора з питань антикризового державного управління. Наголошується на тому, що в сучасних українських воєнних реаліях головним пріоритетом професіоналізації керівних кадрів для публічної служби України має стати ефективна підготовка фахівців, компетентних у питаннях антикризового державного управління. Виконання цього завдання можливе лише в разі відновлення в установленому законом порядку галузі знань «Державне управління», що включатиме спеціальності «Державне управління» та «Антикризове державне управління», а також за умови послідовного вирішення концептуальних та інших проблем, досліджених у цій праці.