БАЛАНСУВАННЯ МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ У ВОЄННІЙ ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ - Версаль, Наталія; Красота, Олена; Лялькін, Олександр; Хитрий, Олександр; Рибак, Ілона; Сидоренко, Дарина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Повномасштабна війна, розпочата рф проти незалежної України 24 лютого 2022 року, ставить перед країною нові, небачені досі виклики. Крім опору на полі бою, Україна повинна впроваджувати адаптивну макроекономічну політику для вирішення ситуації. Таке поєднання мілітарних та економічних зусиль допомагає не тільки втримати країну від економічного краху, але й зберегти крихку макроекономічну стабільність в умовах воєнного часу. Монетарна стабільність набуває особливого значення, підкреслюючи абсолютну необхідність ефективної реалізації монетарної політики. Метою статті є визначення ключових характеристик воєнної економіки України, прогнозування облікової ставки та валютного курсу під час війни. Передумовою прогнозування став аналіз основних ендогенних та екзогенних факторів, які визначають поточний стан української економіки: індекс ділових очікувань в Україні та країнах-партнерах, стан міжнародної торгівлі й платіжного балансу, диспропорції на ринку праці, переорієнтація державного бюджету на воєнні потреби, девальвація національної валюти, висока інфляція, здорожчання фінансового капіталу. Моделювання базується на індексі споживчих цін (ІСЦ), інфляційних очікуваннях домогосподарств, обліковій ставці Національного банку України, реальному та номінальному ефективних обмінних курсах гривні до долара США, валових і чистих міжнародних резервах, валових і чистих інтервенціях на валютному ринку, ІСЦ Великобританії, ІСЦ США, ІСЦ ЄС і середньозваженій дохідності внутрішніх державних облігацій. Методологія передбачає застосування моделі VECM (Vector Error Correlation Model) та методу машинного навчання Bagging, адаптованого до часових рядів. Застосування цієї методології дозволило адекватно спрогнозувати облікову ставку. При визначенні оптимального валютного курсу використано модифіковану формулу, яка враховує грошову базу, загальні банківські депозити, валютні депозити в банках, обмінний курс на чорному ринку та міжнародні резерви. Ця модифікація дозволила передбачити валютний курс, який був максимально наближений до офіційного валютного курсу.