ДІАГНОСТИКА ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ МІСТА КИЄВА - Янковой, Роман (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті обґрунтовано необхідність діагностики стану інноваційного розвитку підприємств Києва. Визначено, що вирішення проблем дестабілізації підприємств убачається насамперед у формуванні системи концептуальних засад забезпечення інноваційного розвитку та його діагностики. Визначено передумови для діагностики інноваційного розвитку підприємств міста Києва: відсутність умов для ефективного інноваційного розвитку підприємств у сучасних умовах глобалізації; необхідність розробки науково обґрунтованої концептуальної основи діагностики стану підприємств; необхідність розробки відповідних механізмів підтримки та управління інноваційним розвитком підприємств міста Києва. Автором запропоновано методику оцінки інноваційного розвитку підприємств на основі критеріїв ефективності бізнесу, а саме: здатність підприємств оптимально розподіляти та ефективно використовувати ресурси (ресурсний компонент); соціальна складова; ринкова складова; інноваційна складова. Узагальнено різноманітні наукові дослідження з проблеми діагностики інноваційного розвитку підприємств Києва, що дозволило виділити дві основні методики розрахунку: евклідову метрику, яка враховує кожний показник інноваційного розвитку підприємств; на основі другого методу доцільно провести порівняння для кожної представленої функціональної складової інноваційного розвитку підприємств Києва та оцінити її внесок у загальний рівень розвитку. Ключовою особливістю оцінки рівня інноваційного розвитку підприємств за представленим алгоритмом є те, що його практична реалізація дозволяє задовольнити інтереси й підприємств Києва, і їхніх складових підрівнів.