СЦЕНАРІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО ТА ПІСЛЯВОЄННОГО ПЕРІОДІВ - Квасній, Любов; Моравська, Олена; Малик, Любов; Шульжик, Юрій; Орлова, Олена; Щербан, Ореста (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою статті є дослідження факторів розвитку підприємств туристичної індустрії України та формування сценаріїв їхнього розвитку в умовах воєнного стану та після завершення воєнних дій. При проведенні дослідження використано загальноприйняті в економічній науці методи: монографічний, діалектичний – у процесі дослідження розвитку підприємств туристичної індустрії України в умовах воєнного стану та після завершення воєнних дій; аналізу та синтезу, групування – для визначення факторів розвитку підприємств туристичної індустрії; узагальнення та аналізу, економіко-статистичний, абстрактно-логічний та системно-структурний – для формування сценаріїв розвитку підприємств туристичної індустрії України. Ключова проблема дослідження – напад Росії на Україну, що обернувся важким ударом по туризмові країни. У статті доведено, що протекціонізм і міжнародні конфлікти становлять загрозу свободі та волі до подорожей. Усі ці зміни, що відбуваються одночасно, означають, що ми переживаємо період великої дестабілізації. Обґрунтовано, що реальність без пунктів пропуску через кордон із Європою може незабаром зникнути. Акцентовано увагу на тому, що важливо вже зараз створювати такі туристичні програми, щоб не тільки українці, а й туристи з інших країн розуміли, що відбувалося в Україні, і розповідали правду про боротьбу України. Запропоновано чотири сценарії розвитку туризму в Україні, кожен із яких має низку наслідків для зацікавлених сторін. На основі проведеного наукового дослідження зроблено висновок, що одним із оптимальних підходів до формування сценаріїв розвитку підприємств туристичної індустрії в Україні в умовах всезагального динамізму, непередбачуваності та мінливості бізнес-середовища визнано стратегічне управління та управління змінами. Практичне значення отриманих результатів розкриває перспективи застосування основних наукових положень статті в практиці управління підприємствами туристичного бізнесу України в умовах післявоєнної відбудови. Представлені в роботі результати дослідження можуть бути використані економістами, науковцями та практиками для реалізації сценаріїв розвитку підприємств туристичної індустрії в Україні, кожен із яких має низку наслідків для зацікавлених сторін.