ЗОВНІШНІ МІГРАЦІЇ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Ніколаєць, Катерина; Шкуропадська, Діана; Ожелевська, Тетяна; Штундер, Ірина; Хрустальова, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Початок російсько-української війни спричинив потужну хвилю міграції українців до Західної Європи. Затяжний характер війни та можливість соціалізуватися в країнах ЄС сформували в частини українських біженців бажання не повертатися в Україну, що створює дефіцит робочої сили, на яку уряд покладає великі надії в повоєнному відновленні економіки. Метою роботи є дослідження структури, динаміки та причин вимушеної зовнішньої міграції з Україні у 2022 році й подальшої рееміграції, окреслення дієвих заходів щодо повернення вимушених мігрантів. Для емпіричного дослідження динаміки та структури міграційних процесів за досліджуваний період були опрацьовані дані UNHCR. Системний аналіз дозволив обґрунтувати теоретико-методологічні засади та закономірності формування політики рееміграції в Україні, а метод експертних оцінок – оцінити вплив зовнішніх міграцій, викликаних воєнними діями в Україні, на соціально-економічний розвиток. Аналіз причин міграції та рееміграції українців у 2022 р. дозволяє стверджувати, що причини рееміграції набагато вагоміші. Це дає підстави стверджувати, що більшість українських мігрантів після закінчення війни повернуться в Україну, якщо урядом будуть запроваджені державні програми із забезпечення житлом реемігрантів, які втратили житло через війну: пільгові умови оренди приміщень, побудова багатофункціональних поселень із належними екологічними умовами на місцях монофункціональних поселень, державна фінансова підтримка та створення нових робочих місць. При цьому автори прогнозують нерівномірність заселення України, коли більш населеними будуть західні та центральні регіони держави. Найбільшим викликом для уряду буде повернення висококваліфікованих українців з високим рівнем адаптації до іншої культури, які володіють іноземними мовами, ІТ-технологіями і в послугах яких украй зацікавлені країни ЄС. Для цієї категорії мігрантів потрібні ще додатково спрощені процедури відкриття бізнесу та широка інформаційна кампанія, яка сформує впевненість в успішному бізнесі в Україні.