ПРОТИДІЯ ЗАГРОЗАМ ЕФЕКТИВНОМУ УПРАВЛІННЮ КАДРОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ У СИСТЕМІ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ - Мельничук, Лариса; Андрійчук, Юрій; Чальцева, Олена; Штирьов, Олександр; Євтушенко, Ігор (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Основною метою дослідження є визначення та впорядкування основних загроз ефективному управліннню кадровим потенціалом у системі публічного адміністрування. Обєктом дослідження є система управління кадровим потенціалом. Основним науковим завданням буде визначити й упорядкувати основні загрози ефективному управлінню кадровим потенціалом у системі публічного адміністрування для кращого розуміння, які заходи мусять бути в пріоритеті, а які ні. Методологія дослідження передбачає застосування сучасних економетричних методів для досягнення поставленої мети у вигляді визначення й упорядкування основних загроз управлінню кадровим потенціалом у системі публічного адміністрування. Доведено важливість дослідження теоретико-методичних засад управління кадровим потенціалом у системі публічного адміністрування. Охарактеризовано ключові аспекти, які розкривають сутність управління кадровим потенціалом у системі публічного адміністрування. Доведено важливість системи управління кадровим потенціалом для публічного адміністрування. Визначено ключові аспекти впливу елементів управління кадровим потенціалом на систему публічного адміністрування. У результаті було визначено основні загрози ефективному управлінню кадровим потенціалом у системі публічного адміністрування. Як результат дослідження було впорядковано основні загрози ефективному управлінню кадровим потенціалом у системі публічного адміністрування. Таким чином, установлено, які загрози потребують оперативного реагування, які тактичного, а які стратегічного. Дослідження має обмеження, і воно проявляється в неврахуванні всіх можливих загроз управлінню кадровим потенціалом у системі публічного адміністрування. Було враховано лише ряд внутрішніх загроз управлінню кадровим потенціалом у системі публічного адміністрування. Подальші дослідження слід присвятити протидії та зовнішнім загрозам ефективному управлінню кадровим потенціалом у системі публічного адміністрування.