ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ НА РІВНІ ДОМОГОСПОДАРСТВ: СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНА ДІАГНОСТИКА - Згурська, Оксана; Тащенко, Анна; Дима, Олександр; Кубів, Степан; Баженков, Євген; Сафонов, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою цієї наукової статті є дослідження актуальних проблем продовольчого забезпечення України на регіональному рівні шляхом діагностики сучасного стану продовольчої безпеки на основі здійсненого опитування відповідних респондентів із метою підвищення рівня соціально-економічного розвитку країни в довгостроковій перспективі. У ході дослідження були опитані домогосподарства Київської області за такими основними критеріями: фізичні та економічні умови, наявність їжі, пропозиція й доступ до споживання їжі для оцінки стану продовольчої безпеки домогосподарств шляхом розрахунку розміру вибірки, деталей про цільову сукупність, її розмір, дисперсію, допустиму похибку та бажаний рівень достовірності емпіричних оцінок важливих змінних. Вивчено мінімальну дієтичну енергетичну потребу (МДЕП) і поріг, який показує мінімальну кількість енергії, необхідної гіпотетичній середній людині в популяційній групі для забезпечення здорового способу життя та активної участі в соціально прийнятних рівнях діяльності. Досліджено стан харчової безпеки харчових продуктів за споживанням білків, вуглеводів і жирів. Основний аспект результатів дослідження засвідчив, що майже половина респондентів указують умови життя як «просто адекватні», у той час коли менша частина – «менш ніж адекватні». Ці результати важливі з точки зору продовольчої безпеки, як адекватне споживання їжі; доступність і сталість є основними компонентами продовольчої безпеки та вказують на стан та рівень якості життя. Доведено, що на сучасному етапі розвитку національної економіки розвиток людського капіталу відіграє важливу роль у досягненні довгострокових цілей продовольчої безпеки. Установлено, що для досягнення сталої продовольчої безпеки на національному рівні важливо покращити стан здоров’я населення та змінити існуючі моделі споживання продуктів харчування в країні, зокрема в домогосподарствах. Цього можна досягти шляхом популяризації безпечних і здорових харчових звичок, підвищення рівня освіти в царині харчових систем і технологій, полегшення доступу до інформаційних ресурсів і для для цільових споживачів, і для виробників продовольства.