ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК АГРАРНОГО СЕКТОРА: МОДЕЛІ ФІНАНСУВАННЯ ТА ОЦІНКА ВПЛИВУ ФІНАНСУВАННЯ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ - Сус, Тарас; Судук, Наталія; Ємець, Ольга; Мовчун, Світлана; Цюпа, Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
В інноваційному розвитку аграрного сектора України важливим є вибір оптимальної моделі фінансування, яка б забезпечувала пріоритетний розвиток видів діяльності зі зростаючою віддачею й достатні грошові потоки для фінансування вітчизняної науки, стартапів та інноваційних фірм. Розглянуто характеристику десяти основних фінансових моделей забезпечення інноваційного розвитку підприємств аграрного сектора. Зазначено, що в переважній більшості випадків представлені моделі не реалізуються в так званому «чистому» вигляді, оскільки на практиці інноваційна діяльність будь-якого підприємства має свої особливості та базується на поєднанні різних елементів розглянутих фінансових моделей. Виходячи з величини необхідних фінансових ресурсів, термінів, їх вартості та можливості залучення, формується індивідуальна модель фінансування. При фінансуванні інновацій важливу роль відіграє самофінансування з боку суб’єктів господарювання. Це дозволяє ефективно використовувати власні кошти, а інвесторам зменшити ризики при співфінансуванні інновацій. У той же час обсяги та можливості самофінансування залежать від рівня доходів підприємства й стимулювання з боку держави в частині звільнення від оподаткування доходів підприємства, реінвестованих в інноваційний розвиток. Проаналізовано кластерну модель фінансування, яка може бути застосована для реалізації важливих і вартісних інноваційних проєктів та дозволяє поєднати й стимулювати всіх учасників інноваційного процесу на досягнення запланованого результату за оптимального фінансування, диверсифікувати ризики та об’єктивно оцінити діяльність позичальника, зокрема в частині ефективності використання фінансових ресурсів при реалізації інноваційного проєкту. Акцентовано увагу на необхідності використання кооперативної моделі фінансування для фермерських та особистих селянських господарств, яка дозволяє оптимізувати витрати та впроваджувати інновації. Проаналізовано загальний інноваційний індекс згідно з Європейським інноваційним табло. Зазначено, що попри його зниження відбулося активне залучення венчурного капіталу. Для оцінки впливу фінансування на інноваційний розвиток Карпатського макрорегіону проведено розрахунок інтегральних показників стану інноваційного потенціалу аграрного сектора та його фінансування. Для визначення впливу використано матричний метод аналізу та двомірну систему координат, кожна вісь якої відображає рівень інноваційного потенціалу та впливу фінансування на його створення в кожній області, Запропонована методика розрахунків дозволила визначити вплив фінансування на інноваційний розвиток аграрного сектора регіону.