УДОСКОНАЛЕННЯ КОНЦЕПЦІЇ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ ТА МОДЕЛЮВАННЯ ЙОГО ВПЛИВУ НА НАЦІОНАЛЬНУ ЕКОНОМІКУ - Ломачинська, Ірина; Крухмаль, Олена; Ананьєв, Микола; Рудевська, Вікторія; Затонацький, Дмитро; Погоріла, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Моделювання впливу державного регулювання банківської системи для підвищення ефективності функціонування національної економіки набуває досить важливого значення. В умовах постійних геополітичних, соціальних, кліматичних збурень, воєнних дій, необхідності негайного ухвалення управлінських рішень гостро постає питання розробки нових концептуальних підходів до формування теоретико-методологічних засад і практичних заходів державного регулювання впливу банківської системи для фінансового забезпечення довгострокового стабільного розвитку економіки країни в умовах посилення кризових явищ. У дослідженні увагу приділено сутності, основним положенням і принципам концепції державного регулювання банківської системи як сегмента національної економіки. Розглянуто використання таксономічного підходу та функціонально-правового моделювання процесів державного регулювання впливу банківської системи на розвиток національної економіки. Запропоновано впровадження таксономічного підходу до опису регулювання банківської системи у вигляді: процедури з побудови таксономічного показника для аналізу відповідного регулювання за обраними ознаками впродовж досліджуваного періоду; процедури з розподілу аналізованих ознак таксономічного визначення змістовності впливів на регулювання банківської системи за окремими групами для визначення змістовності відповідного регулювання в окремі часові інтервали або в розрізі окремих груп банків. У ході дослідження здійснено функціонально-правове моделювання процесів державного регулювання впливу банківської системи на розвиток національної економіки.