ФІНАНСОВІ ВАЖЕЛІ РЕГУЛЮВАННЯ БУДІВНИЦТВА ЖИТЛОВОЇ НЕРУХОМОСТІ - Прокопенко, Валерiя; Білецький, Ігор; Власенко, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Підвищення рівня забезпечення населення України житлом традиційно є однією з найбільш актуальних та проблемних для національної економіки тем. Широкомасштабний воєнний конфлікт, який триває в Україні вже другий рік, змінює пріоритети державної житлової політики, вимагає пошуку нових ефективних методів відновлення втраченого житлового фонду та регулювання будівництва житла. У роботі проведено дослідження обсягу капітальних інвестицій у житлове будівництво України, обґрунтовано систему фінансового забезпечення управління будівництвом об’єктів житлової нерухомості. Проведено систематизацію світової практики використання фінансових інструментів регулювання цієї галузі. Запропоновано авторське бачення системи фінансових важелів державного регулювання житлового будівництва. Аналіз індикаторів доступності житла для населення показав, що середній рівень доходів домогосподарств є недостанім для придбання житла та погашення ставок за іпотечним кредитуванням. Разом із тим, дослідження показали, що іпотечний кредит є одним із найбільш поширених фінансових інструментів придбання житла для українців. Аналіз рівня й динаміки ставок іпотечного кредитування виявив, що в євро вони в 4,6 разу вищі, ніж у країнах ЄС. Дослідження сучасної практики житлового забезпечення в Україні показали необхідність запровадження нових принципів сталого фінансового регулювання будівництва житла. Сукупність таких принципів обґрунтована й рекомендована до імплементації в цій статті. Оцінка сучасних реалій та наслідків бойових дій в Україні показала значні втрати житлового фонду (близько 40%) та необхідність зміни пріоритетів і завдань державної соціально-житлової політики. Дослідження програм відновлення країни та ліквідації наслідків війни в житловому будівництві дозволили виділити як ключові стратегічні пріоритети фінансового регулювання принципи прозорості, відкритості, інклюзивності, енергоефективності, ресурсозбереження та сталого розвитку галузі.