КОРЕЛЯЦІЙНО-РЕГРЕСІЙНИЙ АНАЛІЗ ФАКТОРІВ ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ В УКРАЇНІ - Максименко, Жанна; Командровська, Вероніка (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті аналізуються процеси, пов’язані з управлінням інноваційними змінами, формуванням та розвитком інтелектуального капіталу в Україні. Мета дослідження - розкрити особливості та специфіку взаємозв’язку між управлінням інноваційними змінами, нарощуванням інтелектуального капіталу та зростання валового внутрішнього продукту України. У роботі розкрито сутність теорії управління змінами та управління інтелектуальним капіталом. Обґрунтовано сильні та слабкі позиції України у 2020-2021 роках за рейтингами інноваційного розвитку агентства Bloomberg, глобального інноваційного індексу, глобальної конкурентоспроможності талантів. Розглянуто наукові гіпотези: взаємозв’язку між управління інноваційними змінами та розвитком інтелектуального капіталу. Встановлено кореляційного-регресійний зв'язок між нарощуванням інтелектуального капіталу та інноваційним розвитком національної економіки. Проведений кореляційний аналіз дозволив визначити авторам стимулюючі та стримуючі фактори інтелектуально-інноваційного розвитку України. Визначено залежність індексу фізичного обсягу валової доданої вартості України від валової доданої вартості результатів освітньої, інформаційно-комунікаційної, наукової та професійної діяльності. Встановлено кореляційно-регресійну залежність між часткою витрат валового внутрішнього продукту на науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, а також часткою впровадження інновацій в Україні. Авторами запропоновано власну економіко-математичну модель визначення потенційного валового внутрішнього продукту з урахуванням інтелектуальних та інноваційних показників соціально-економічного розвитку України. Незважаючи на пандемію COVID-19 та тяжкі наслідки воєнного стану в Україні, зовнішні загрози економічній безпеці, подальший інтелектуально-інноваційний розвиток України є актуальним та необхідним явищем в наш час.