ЕКОНОМЕТРИЧНА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ТА ВОЛАТИЛЬНОСТІ ФОНДОВОГО РИНКУ В УКРАЇНІ - Даляк , Надія; Науменко , Володимир; Лозинська , Тамара; Бусарєва, Тетяна; Казак , Оксана; Толкачова , Галина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Актуальність результатів представленого дослідження пов'язана з їхньою затребуваністю і з боку інвесторів та емітентів, і з боку вчених-дослідників. Методики, що використовуються, дозволяють визначити загальний тренд руху ринку в бік підвищення або зниження його ефективності. Для інвесторів така оцінка ефективності ринків акцій та облігацій створює базу для оптимізації розподілу активів при побудові портфельних стратегій, а для емітентів є основою побудови стратегії емісійної діяльності. Проаналізовано чинники, які впливають на ефективність українського ринку, і показано, що неліквідність українського облігаційного та фондового ринку негативно впливає на загальну ефективність ринку, а тому необхідно підвищувати ліквідність, яка є важливим фактором для зростання ефективності ринку. Аналіз ефективності ринків акцій та облігацій представлено як вплив на самі ринки. Для вчених-дослідників передбачуваність прибутковості або відсутність такої передбачуваності має визначальне значення для створення моделей, які здатні точно описати ризики й прибутковість на фінансових ринках. У статті пропонується застосувати інший підхід до дослідження ефективності фондового ринку, використовуючи модель параметрів, що змінюється в часі, яка може оцінювати індикатори, ефективність і неефективність при зміні параметрів.