ЕФЕКТИВНІСТЬ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ У СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ - Гавкалова , Наталя; Аведян , Людмила; Акімов, Олександр; Акімова , Людмила; Белявцева , Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті визначено, що розвиток територій залежить від вибору стратегії, тактики та інструментів реалізації регіональної політики держави. А тому на сучасному етапі глобальних трансформацій їх доцільно перманентно вдосконалювати, оскільки сьогоденна практика свідчить про застарілість підходів до управління розвитком вітчизняних територій. У роботі досліджуються тенденції та перспективи розвитку територіальних одиниць України в умовах реалізації обраної стратегії та чинних положень державної регіональної політики. Дослідження проблематики здійснювалося завдяки застосуванню методів порівняння, абстракції, аналізу та узагальнення, а також табличного й графічного моделювання. Обумовлено, що перспектива розвитку територій передусім залежить від стратегії й тактики реалізації державної регіональної політики, які мають ураховувати динамічність соціально-економічного розвитку, темпи цифровізації економіки та рівень інноваційності й технологічності регіонів високорозвинених країн світу, конкурувати з якими вітчизняним регіонам стає дедалі складніше. Запропоновано сукупність заходів щодо оптимізації процесів управління розвитком територій, зокрема створення механізмів боротьби з постпандемічними наслідками, стимулювання купівельного попиту споживачів на місцевому рівні, удосконалення податкової політики, створення сприятливих умов для підвищення рівня кваліфікації працівників; раціоналізацію механізму перерозподілу фінансових ресурсів між різними територіями, а також між регіональними та державним бюджетами; поширення дієвих практик боротьби з корупцією на місцевому рівні. Визначено перспективи створення територіальних громад з урахуванням позитивних і негативних факторів для розкриття сильних та слабких сторін із метою виявлення можливостей і загроз їхнього розвитку на регіональному рівні за допомогою SWOT-аналізу. Запропоновано шляхи вдосконалення регіональної політики.