СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ «ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА В УМОВАХ ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ» - Семигуліна, Ірина; Ярошенко, Ігор; Красноносова, Олена; Михайленко, Дар’я (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті обґрунтовано доцільність формування сутності поняття «територіальна громада в умовах просторового розвитку», що спирається на результати аналізу й узагальнення складових характеристик різних понять, таких як «територіальна громада», «простір», «розвиток», «просторовий розвиток», і підтверджується наявністю зв’язків, які взаємодоповнюються та сприяють оптимізації впливу складових одних понять на інші. Узагальнення особливостей понятійних взаємозв’язків дозволяє подальшу їх імплементацію в практику вибору певної моделі просторового розвитку територіальної громади на основі оптимального поєднання всіх установлених чинників, що в подальшому впливає на формування цілісної системи публічного управління просторовим розвитком територій в Україні. Упровадження органами місцевого самоврядування характеристик запропонованого поняття «територіальна громада в умовах просторового розвитку» в реальність суспільного життя створює умови для оптимізації спільних зусиль місцевої влади й громадян на отримання синергетичного ефекту в управлінні просторовим розвитком на децентралізаційних засадах кожною окремою територіальною одиницею, що є актуальним зокрема й при виборі пріоритетів майбутнього повоєнного відновлення України та її територій.