СТРАТЕГІЯ ОПОДАТКУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ МАЛОГО БІЗНЕСУ В КОНТЕКСТІ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ - Вербівська, Людмила; Крючкова, Наталія; Мельниченко, Руслан; Бак, Наталія; Якушко, Інна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Актуальність дослідження зумовлена тим, що в сучасному світі інновації стають найважливішим чинником економічного розвитку. У період із 2018 по 2022 рік глобальний процес цифровізації торкнувся всіх сфер суспільства. Це стосується й царини оподаткування. У зв’язку з цим стаття спрямована на вирішення актуальних питань щодо застосування й тенденцій розвитку стратегій упровадження інноваційних технологій у процес оподаткування суб’єктів малого підприємництва в Україні. Мета дослідження – визначити основні модернізовані стратегії оподаткування суб’єктів малого підприємництва та проаналізувати їхній вплив на весь процес бухгалтерського обліку та аудиту. Для цього були виконані основні завдання: проаналізовано основні вимоги до сучасних цифрових технологій в оподаткуванні, охарактеризовано сучасний стан оподаткування в Україні в цілому та запропоновано методи вдосконалення бухгалтерського процесу на підприємствах. Основні напрями дослідження визначаються недостатньою теоретико-методологічною розробленістю проблематики та її зростаючим практичним значенням. Провідним методом дослідження цієї проблеми є аналіз найбільш популярних та ефективних цифрових технологій у податковому обліку, визначення необхідності їх синтезу в аудиторській діяльності та аналіз перспектив розвитку цифрових технологій у цілому. Також були описані шляхи подальшого розвитку найбільш ефективних технологій. Вивчено матеріали зарубіжних експертів, які дозволяють усебічно розглянути важливість упровадження цифровізації аудиторської діяльності в сучасних умовах. У результаті проведеного дослідження автором розглянуто основні стратегії оподаткування суб’єктів малого підприємництва з урахуванням сучасних тенденцій у цій сфері. Матеріали статті мають практичне значення та можуть бути використані для вдосконалення процесу оподаткування в Україні.