ДЕТЕРМІНАНТИ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ ТА ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Шинкарук , Лідія; Дєліні , Марина; Власенко, Тетяна; Свириденко , Денис; Лагодієнко, Володимир (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою дослідження є визначення детермінант розвитку економіки та продовольчої безпеки України в умовах воєнного стану. Актуальність теми обумовлюється сільськогосподарською спрямованістю української економіки та проблемами здійснення експорту в умовах війни, що може призвести до голоду в усьому світі та зниження грошових надходжень до бюджету України. Основні результати досліджень показали, що Україна до цього часу була орієнтована на виробництво товарів із низькою доданою вартістю. Крім того, значне зниження ВВП в умовах війни та вивчення досвіду Другої світової війни дало можливість припустити, що економічний спад обумовлений не лише воєнними факторами, але й структурним дисбалансом та сировинним характером економіки. Агропромисловий комплекс нашої країни, з одного боку, може забезпечити продовольчу безпеку й усередині країни, і в світі, але з урахуванням останніх подій реалізувати це не завжди є можливим. Варто відзначити, що росія нарощувала експорт пшениці, у т.ч. й за рахунок незаконно вивезеної з окупованих українських територій, а Україна, навпаки, вимушено його скорочувала. Також у країнах ЄС до 5 червня 2023 р. діяла заборона на експорт української агропродукції, що викликало великий резонанс у суспільстві через негативні економічні наслідки. Цю заборону було запропоновано продовжити, що не може позитивно вплинути на економіку нашої країни. З урахуванням цього необхідною є зміна цілого економічного курсу країни, який має враховувати національні економічні інтереси, безпекові детермінанти, знижувати залежність від зовнішніх факторів, балансувати структуру економіки. Експорт аграрної продукції має здійснюватися з урахуванням не тільки інтересів ЄС, але й національних інтересів України.