МОДЕЛЮВАННЯ Й ОЦІНКА ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ІННОВАЦІЙНИЙ ТА ЕКОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТИ - Смерічевська, Світлана; Побережна, Заріна; Михальченко, Олексій; Штик, Юлія; Поканевич, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Основною метою дослідження є формування концептуальної моделі організаційно-економічного забезпечення та проведення оцінки сталого розвитку транспортних підприємств. Науково обґрунтовано та доведено, що формування сталого розвитку підприємства залежить від виявлення й систематизації факторів. які на нього впливають, розробки динамічної моделі та її оцінки. Запропоновано систему організаційно-економічного забезпечення сталого розвитку підприємства, яка представлена з урахуванням основних складових, таких як: економічна, соціально-правова, екологічна та інноваційна, що сприяє ефективності функціонування підприємства, підвищення його прибутковості, цим самим забезпечуючи динамічну рівновагу на ринку. У дослідженні використано методи аналізу, експертних оцінок, методи дедукції й індукції, методи систематизації та абстрактні методи. Актуалізовані напрями й практичні рекомендації управління сталим розвитком транспортного підприємства. Запропонована модель оцінки сталого розвитку транспортного підприємства, що дозволяє оптимізувати його діяльність, визначити наявні можливості для розвитку, а також шляхи для підвищення рівня розвитку в майбутньому, що, на відміну від інших, дозволяє комплексно й усебічно оцінити поточний рівень сталого розвитку. Модель оцінки сталого розвитку транспортного підприємства полягає у визначенні та оцінці індексів сталого розвитку. Установлено, що найбільш суттєвою складовою, що формує сталий розвиток, є економічна (із ваговим коефіцієнтом 0,38), друге місце займає соціально-правова (із ваговим коефіцієнтом 0,24), третє – екологічна (із ваговим коефіцієнтом 0,21). При цьому інноваційна складова й здійснює формоутворюючий вплив на три вищезазначені складові, і виступає незалежною змінною при формуванні інтегрального показника сталого розвитку (із ваговим коефіцієнтом 0,17). Використання запропонованої моделі визначення рівня сталого розвитку транспортних підприємств дозволяє зосередити увагу керівників підприємства на розробці заходфі щодо підвищення ефективності функціонування та мінімізації впливу зовнішнього середовища при веденні господарської діяльності.