СМАРТВИРОБНИЦТВО: ІМПЕРАТИВИ Й ТРЕНДИ - Каленюк, Ірина; Лук'яненко, Любов; Цимбал, Людмила; Станкевич, Айвар; Унінець, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою роботи є дослідження процесів смартекономіки, зокрема таких аспектів як розвиток смартвиробництва та формування смартринку. За допомогою методів графічної візуалізації охарактеризовано тенденції диджиталізації, проникнення новітніх ІКТ-технологій у світові виробничі та логістичні процеси. Методи системного аналізу та узагальнення дозволили сформулювати ключові імперативи, що характеризують становлення смартвиробництва: всеохоплююча диджиталізація; поширення штучного інтелекту, промислової роботизації та промислового інтернету речей; формування глобальних ланцюгів постачання й виробничих мереж нового типу. Важливими рисами Індустрії 5.0 також стають: курс на зелену економіку та забезпечення стійкості, резильєнтності системи. Екстраполяція отриманих висновків на ситуацію в українській економіці дозволила визначити ключові імперативи для її відновлення на смартзасадах: всеохоплююча диджиталізація, курс на зелену економіку (пріоритети якої мають бути присутні в усіх цілях та напрямах післявоєнного відновлення й реформування), формування засад резильєнтності в умовах численних внутрішніх та зовнішніх викликів і загроз.