ДОСЛІДЖЕННЯ ІТ-БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ: ТЕНДЕНЦІЇ, ПРОГНОЗИ ТА СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ - Ткачик, Леся; Рубаха, Марія; Пайтра, Наталія; Демчишак, Назар; Ознамець, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Дослідження розвитку ІТ-галузі є ключовим для формування стратегічних рішень державних органів і бізнесу, спрямованих на створення конкурентоспроможної та інноваційно спрямованої економіки, а також для прогнозування можливостей і викликів, які чекають на цю галузь у майбутньому. Мета роботи – провести аналіз тенденцій ІТ-галузі в Україні та спрогнозувати динаміку розвитку ключових показників її розвитку, а також запропонувати науковий підхід щодо формування стратегій розвитку ІТ-компаній на основі стратегічного аналізу. У статті проведено детальний аналіз та огляд сучасних тенденцій розвитку ІТ-галузі в Україні. Авторами досліджено ключові фактори й виклики, що впливають на динаміку цього сектора в країні, та визначено відповідно конкурентні переваги й потенційні обмеження для його розвитку. Представлений також прогноз обсягів ІТ-експорту з України як ключового показника розвитку ІТ-галузі на найближчі роки, який базується на аналізі поточних даних і тенденціях розвитку галузі, ураховуючи рік повномасштабної війни, що дозволяє дати об’єктивний перспективний погляд на можливості зростання і розвитку ІТ-сектора в Україні. Проаналізовані фактичні та прогнозні дані дають підстави вважати ІТ-галузь перспективною для подальшого розвитку економіки нашої держави. У статті зосереджено увагу на важливості використання стратегічного аналізу для розвитку ІТ-компаній, зокрема в частині розробки стратегій розвитку ІТ-компаній рекомендується використання двох основних інструментів – SWOT-аналізу та PEST-аналізу. Авторами розроблено матрицю альтернативних стратегій розвитку ІТ-компанії залежно від її позиції в контексті наявності внутрішніх сильних і слабких сторін та існуючих можливостей і загроз іззовні. Такий підхід дозволяє компаніям більш об'єктивно оцінити свої можливості, зрозуміти загрози та ухвалювати дієві стратегічні рішення, спрямовані на успіх і стабільний розвиток у швидкозмінному середовищі.