ВИКОРИСТАННЯ BIG DATA ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У ЦИФРОВУ ЕПОХУ - Сапотніцька, Наталія; Овандер, Наталія; Гарькава, Вікторія; Кірєєва, Катерина; Орленко, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Великі дані за останні роки стали джерелом інформації про стан розвитку економічних процесів і систем. За умови належного аналізу та інтерпретації великі дані можна використовувати для підтримки ухвалення управлінських рішень і розробки стратегії компанії або організації. Для поглибленого вивчення обраної теми було досліджено понад 40 джерел наукової літератури, що дало змогу оцінити й теоретичні аспекти розвитку Big Data, і практичні можливості впровадження Big Data в розвиток сучасного бізнесу. З огляду на це, метою дослідження є визначення особливостей використання Big Data для оптимізації економічних процесів в епоху цифрових технологій з урахуванням потенційних можливостей аналізу великих масивів даних. Для досягнення мети використані й загальнонаукові методи (аналіз, синтез, індукція, дедукція), і спеціальні методи статистичного аналізу даних і прогнозування з використанням вбудованих алгоритмів Microsoft Excel. У результаті проведених досліджень та аналізу статистичних матеріалів було доведено, що значимість Big Data з часом зростатиме, а перед компаніями відкриються нові можливості для використання цього виду інформації. Наукова новизна роботи полягає у визначенні широкого спектру можливостей та передумов використання Big Data для підтримки ухвалених управлінських рішень для тактичного та стратегічного розвитку бізнесу. Отже, використання Big Data створить передумови для більш активного та стабільного розвитку бізнесу, оскільки дозволить більш системно й збалансовано підходити до аналізу різних типів даних про стан зовнішнього та внутрішнього середовища бізнесу, визначити потенційні можливості розвитку та напрями стратегічного просування на ринку.