СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНА СТІЙКІСТЬ І ФОРМУВАННЯ СОЛІДАРНОЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ - Кужур, Александра; Костенко, Андріана; Сотник, Ірина; Чорток, Юлія; Туляков, Олег; Подманицька, Мартіна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Повномасштабне вторгнення росії в Україну 2022 року змінило соціально-економічну стійкість (СЕС) і прискорило формування в країні солідарної економіки (СЕ) в умовах триваючої війни. У контексті цього дослідження питання СЕС пов’язується з важливістю та необхідністю розуміння реальних потреб громад і розробки програм для їх задоволення, а також необхідністю налагодження соціальних зв’язків у кожній громаді та підвищення взаємопідтримки й солідарності. У дослідженні оцінено СЕС та чинники її впливу на цивільне населення під час війни. Стаття базується на онлайн-фокус-групових інтерв’ю, проведених у травні-червні 2022 року в Сумській області, Україна. Було опитано 1292 випадково відібрані респонденти, із яких 65,6% жінок і 34,4% чоловіків, які не проходили військову службу. Результати опитування оброблені фахівцями Центру соціальних досліджень Сумського державного університету за допомогою програми «ОСА». Сильна сторона полягає в тому, що 60,7% респондентів підтвердили підвищення соціальної активності у відповідь на війну. Війна в Україні завдала шкоди зайнятості й доходам населення Сумської області, поглибила фінансову нестабільність людей і збільшила ризики потрапляння в уразливе становище. Політичні наслідки дослідження вимагають зміцнення зв’язків солідарності всередині суспільства з метою сприяння соціально-економічній стійкості людей під час війни. Відповідно до цих результатів, рекомендації дослідження включають заходи щодо інвестування в програми соціального захисту, підтримку розвитку місцевої економіки та створення нових робочих місць, заохочення участі організацій громадянського суспільства та громадських груп у розбудові миру й розв’язанні конфліктів, а також відновлення соціально-економічної інфраструктури регіону.