ЦИФРОВІ ПЛАТФОРМИ ТА ЇХНІЙ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК УКРАЇНИ - Абрамова, Марина; Лаговська, Олена; Дубовик, Наталія; Травін, Віталій; Люльчак, Світлана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Це дослідження має на меті вивчити вплив індивідуального ставлення до впровадження цифрових платформ на дві важливі залежні змінні: фінансове забезпечення домогосподарств і довіру до інституцій, які є важливими індикаторами економічного розвитку. Крім того, дослідження має на меті розробити політичні рамки для ефективного впровадження цифрових платформ в українську економіку, сприяючи інноваціям, підприємництву та інвестиціям. Аналіз ґрунтується на даних Світового дослідження цінностей (World Values Survey) за період із 1980 по 2020 рік. Для вивчення взаємозв'язку між відповідними змінними застосовано логістично-регресійний аналіз. Крім того, для представлення трьох різних сценаріїв було застосовано аналіз теорії ігор, який досліджував різні змінні рішення, цінові стратегії, політику розвитку цифрової інфраструктури та переваги локальних і міжнародних платформ. Результати логістичного регресійного аналізу виявили позитивний зв'язок між індивідуальним ставленням до технологій та вищим рівнем фінансового забезпечення домогосподарств і довіри до інституцій економічного розвитку. Крім того, теоретико-ігровий аналіз дає цінну інформацію для політиків і зацікавлених сторін галузі, забезпечуючи сприятливе середовище для цифрових інновацій, підприємництва та інвестицій. Це дослідження робить внесок в існуючу наукову літературу, спеціально вивчаючи роль індивідуального ставлення до цифрових платформ і технологій у стимулюванні економічного зростання. Застосування теоретико-ігрового аналізу для розробки політичної бази цифрової економіки України є новим підходом до розуміння динаміки впровадження цифрових технологій та їхнього потенційного впливу на економічний розвиток. Дослідження підкреслює важливість індивідуального ставлення до цифрових платформ і технологій як ключових рушіїв економічного розвитку. Створення культури, яка цінує інновації та технології, має вирішальне значення для розширення цифрової економіки України й підтримки інклюзивного та сталого економічного зростання в цифрову епоху. Ефективно впроваджуючи цифрові платформи, Україна може сприяти економічному розвиткові, розширити можливості своєї робочої сили та підвищити свою конкурентоспроможність на світовому ринкові.