УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА: РОЗРАХУНОК ІНТЕГРАЛЬНОГО ПОКАЗНИКА - Гриценко, Лариса; Дехтяр, Надія; Пігуль, Наталія; Дейнека, Ольга; Деркач, Лілія; Чепурко, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Досліджено теоретичні аспекти комплексної оцінки фінансового стану підприємства та можливості її практичного застосування, обґрунтовано послідовність етапів проведення розрахунково-аналітичних процедур, які здатні забезпечити стійкий фундамент для економічного розвитку підприємства. Метою дослідження є вдосконалення методики комплексної оцінки фінансового стану підприємства та її практичних аспектів. Термін «фінансовий стан підприємства» розглянуто в контексті необхідності проведення його оцінки з метою протистояння фінансовим проблемам та недопущення кризових явищ. Запропоновано використання системи ключових показників ефективності, доведено важливість комплексного підходу до оцінки фінансового стану підприємства, описано ключові вимоги до вибору оптимальної системи показників. Проведене дослідження дозволило сформувати узагальнений підхід до комплексної оцінки фінансового стану підприємства. У статті запропоновано впровадження та використання інтегрального показника, визначено критерії оцінки результатів та рівність, дотримання якої підприємством дозволить йому підтримувати свій фінансовий стан на належному рівні й обумовить наявність фундаменту для розширеного відтворення, що як наслідок ефективного функціонування суб’єктів господарювання буде сприяти розвиткові економіки.