ТРАНСМІСІЯ ПРОЦЕНТНИХ СТАВОК: ДОКАЗ ІЗ БОКУ ФОРМИ ВЛАСНОСТІ БАНКІВ - Глазунов, Анатолій; Дадашова, Первін; Лукʼяненко, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Повномасштабна війна, розпочата російською федерацією 24 лютого 2022 року, порушила класичну монетарну політику, яку Україна проводила роками. Незважаючи на це, збереження цінової стабільності залишається критично важливим. У червні 2022 року НБУ суттєво підвищив облікову ставку з метою зниження інфляційного тиску через вищі ринкові процентні ставки. Таким чином, попри війну, центральний банк продовжує покладатися на механізм трансмісійного впливу процентних ставок. Це дослідження зосереджене на трансмісійному впливі змін облікової ставки на процентні ставки комерційних банків залежно від структури банківського сектора. Ми вважаємо, що це дослідження є корисним не лише для західних науковців, але й для розробників політик, оскільки воно допомагає оцінити ефективність монетарної політики. Ми перевірили вплив зміни облікової ставки на процентні ставки за новими кредитами та депозитами різних строків і груп банків за формою власності, що у випадку України тісно пов'язане з ефективністю банків. Ми застосували авторегресійні моделі з розподіленим лагом та формою корекції похибки. Наше дослідження підтверджує, що трансмісія від облікової ставки до банківських процентних ставок є різною для різних банківських груп. Менш ефективні банки мають сильнішу передачу процентних ставок на нові депозити й слабшу – на нові кредити, а отже, є більш схильними до процентного ризику. Крім того, згідно з нашими результатами, вплив процентної ставки слабшає зі збільшенням строку погашення й для депозитів, і для кредитів.