ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ В СИСТЕМІ АНТИКОРУПЦІЙНИХ ЗАХОДІВ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ - Бліхар, Марія; Вінічук, Марія; Кащук, Мар'яна; Гапчич, Віталій; Бабій, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Мета роботи – дослідження теоретичних основ та практичних аспектів економіко-правового регулювання процесу забезпечення ефективності протидії корупції в системі антикорупційних заходів органів державної влади. Результати проведеного дослідження дозволяють стверджувати, що корупція є однією з найбільш вагомих проблем сучасності, яка гостро постала в Україні, а її масштаби загрожують сталому соціально-економічному та суспільно-політичному розвиткові країни й успішній інтеграції до Європейського Союзу. Визначено, що сутність корупції полягає у вчиненні посадовими особами й службовцями зумисних протиправних діянь, спрямованих на використання владних повноважень із метою одержання особистої вигоди та збагачення. Установлено, що існуюча система запобігання й протидії корупції в Україні не спроможна стримати стрімкі темпи її поширення, а основні антикорупційні заходи характеризуються низьким рівнем ефективності. Виявлено недосконалість і слабкість нормативно-правового регулювання процесів запобігання та протидії корупції в Україні органами державної влади. З’ясовано, що найвищі показники ефективності протидії корупції у 2022 р. зафіксовано в діяльності Президента та Офісу Президента України, а також Служби безпеки України, а найнижчі – у діяльності Кабінету міністрів України. Запропоновано стратегічні орієнтири підвищення ефективності протидії корупції в Україні, серед яких першочергове значення належить активізації процесів реалізації антикорупційної реформи; унормуванню основних аспектів взаємодії органів державної влади та громадськості у царині протидії корупції; розробленню та затвердженню Методики оцінювання рівня корупції в Україні.