ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ДОХОДІВ ОРГАНІЗАЦІЙ РИНКУ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ - Гавриш, Оксана; Кубів, Степан; Аврамчук, Лідія; Мартиненко, Марина; Кириченко, Артем; Айсулу, Асан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Теоретико-методологічною базою, представленою в статті, є ідентифікація особливостей формування доходів учасників ринку телекомунікацій, виявлення потенційних можливостей і загроз забезпечення їхньої економічної безпеки з метою пошуку ефективних напрямів розвитку галузі зв’язку в довгостроковій перспективі. Дослідження проводилося на матеріалах щодо результатів діяльності національних телекомунікаційних підприємств. Методичну основу дослідження склали загальні та спеціальні методи, а саме: системний аналіз – для комплексного врахування стратегічних орієнтирів діяльності підприємств зв’язку; узагальнення та наукової абстракції – для вивчення рівня готовності підприємств до змін у системі організаційно-економічного управління в напрямі інноваційного розвитку; статистичний аналіз (метод стандартного відхилення), синтез і порівняння – для дослідження вітчизняного телекомунікаційного ринку, діагностики сучасного стану та тенденцій інноваційного розвитку вітчизняних телекомунікаційних підприємств, визначення пріоритетних напрямів розвитку інноваційних рішень у напрямі формування високого рівня дохідності учасників ринку комунікацій. Упродовж ідентифікації потенційних можливостей діяльності за умови наявності релевантного ресурсно-компетенційного потенціалу галузі встановлено, що невеликі учасники ринку зв’язку (оператори) не здатні забезпечити належний рівень і безперервність обслуговування, тому значна кількість клієнтів використовує послуги крупних учасників ринку (провайдерів), у яких найбільший відсоток надання послуг припадає на послуги дротового Інтернету. На основі проведеного аналізу ринку телекомунікацій і діагностики умов та перспектив діяльності операторів-учасників визначено суттєве скорочення кількості операторів, провайдерів телекомунікацій за період із 2018 по 2022 рік. У результаті аналізу тенденцій розвитку ринку зв’язку в Україні визначено, що важливим питанням сьогодення є реалізація стартапів із реорганізації, реконструкції, оптимізації та вдосконалення телекомунікаційних мереж, у результаті чого повинен відбутися інноваційний перехід до застосування сучасного комутаційного обладнання з високим показником продуктивності для забезпечення належного рівня обслуговування одразу кількох зон нумерації та підтримання доступності до широкого діапазону послуг, що дасть змогу досягти високого рівня дохідності в найближчому майбутньому.