ОРГАНІЗАЦІЙНО-ФІНАНСОВІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ТУРИСТИЧНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ В НАЦІОНАЛЬНИХ ПАРКАХ: КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ КИТАЮ ТА КИРГИЗСТАНУ - Дооранов, Алмазбек; Ванг, Лілі; Інь, Хуахуа; Чжан, Шуолей; Ши, Цін; Пазилбекова, Салтанат (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою дослідження є встановлення організаційних та фінансових аспектів управління туристичними підприємствами в національних парках на прикладі Китаю та Киргизстану. Ефективне керування туристичними підприємствами на територіях природних парків передбачає ретельно збалансований підхід до розподілу фінансових ресурсів. Запропонована система розподілу становить основу для узгодженого розвитку туристичної інфраструктури та комплексного управління природними цінностями. Висновки, сформовані під час дослідження національних парків у Китаї та Киргизстані, підкреслюють відмінність підходів до управління та фінансування туризму в економічно розвинених країнах порівняно з країнами, які перебувають на етапі розвитку, що вимагає системних рішень для підтримки галузі. В умовах глобальних обмежень, викликаних пандемією, змінено основи підходів до менеджменту туризму, що вплинуло на потоки туристів та прибутковість, але водночас відкрило перспективи для сталого розвитку в майбутньому. Запропонована організаційно-менеджментна схема формує стратегічний план керування фінансовими аспектами управління туристичними підприємствами в національних парках. Запропонована інноваційна схема є адаптивною до динамічних фінансових викликів сфери екотуризму. Схема менеджменту екотуризму ефективно розділяє труднощі фінансового управління на дві різні, але взаємопов'язані сфери: управління туризмом та управління природними цінностями. Перше охоплює фінансові аспекти, пов'язані з бронюваннями та операційною діяльністю, водночас друге фокусується на збереженні біорізноманіття, підтримці співпраці з місцевими громадами, збереженні культурної спадщини та впровадженні аграрних реформ.