РОЛЬ КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ЗА ВИДАМИ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЦІЛЬОВОЇ СОБІВАРТОСТІ В ДОСЯГНЕННІ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ У СУДАНСЬКИХ ПРОМИСЛОВИХ КОМПАНІЯХ - Муса, Асаад; Ібрагім, Валід (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Мета статті полягає в тому, щоб визначити роль тенденцій у системах витрат, таких як системи калькуляції за видами діяльності) ABC (та цільові витрати (TC) для покращення конкурентних переваг промислового сектора Судану. Це може допомогти бухгалтерам у точності під час вимірювання і розрахунок продукції і товарів, а також допомагають компаніям визначити ціну з урахуванням допустимих витрат. Практична цінність цього наукового дослідження полягає в трьох аспектах. По-перше, результати допоможуть пролити світло на досвід використання деяких сучасних систем витрат у компаніях промислової групи Giad – у Судані. По-друге, вони інформують посадових осіб про оцінку цих систем і ступінь вигоди від них у покращенні конкурентних переваг. По-третє, дослідження заповнює прогалину в дослідженнях, які стосуються цієї теми в суданському середовищі. Результати дослідження вказують на наявність ролі ABC у розподілі накладних витрат, точнішій вартості продукту та покращенні контролю за витратами. Це призводить до покращення конкурентних переваг суданських промислових компаній. Крім того, було виявлено, що існування ролі цільових витрат у розробці необхідних характеристик продукту та ціни продажу є важливим керівництвом для управління витратами. Це призводить до покращення конкурентних переваг суданських промислових компаній. Дослідження рекомендує потребу підвищити обізнаність менеджерів різних підрозділів про важливість інформації, яку надають сучасні системи витрат. Крім того, компаніям необхідно звернути увагу на застосування системи загальних витрат на якість для постійного вдосконалення та зниження загальних витрат.