ДЕТЕРМІНАНТИ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ НА РИНКУ МОЛОКОПРОДУКТІВ УКРАЇНИ - Бочко, Олена; Косар, Наталія; Кузьо, Наталія; Зарічна, Олена; Гринів, Наталія; Савченко, Юлія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У дослідженні проведено аналіз економічних явищ і процесів на ринку молокопродуктів України, визначено основні фактори впливу на них. На основі побудови системи рівнянь установлено існування прямих та обернених зв’язків між детермінуючими факторами розвитку ринку молокопродуктів України, здійснено їх перевірку на мультиколінеарність, розраховане рівняння залежності обсягів роздрібного товарообороту молока й молочної продукції від таких факторів впливу як середньомісячна заробітна плата, індекс споживчих цін та величина імпорту молочних продуктів, яке свідчить, що існує тісний зв'язок між визначеними факторами й обсягами роздрібного товарообороту молока й молочної продукції, а між обсягами виробленої молочної продукції та споживанням молока на душу населення й виробництвом молока господарствами всіх категорій – відчутний. Розраховані частинні коефіцієнти еластичності для подальшого прогнозування напрямів впливу детермінуючих факторів на економічні явища та процеси ринку молокопродуктів. Виділено контрольований чинник, на який молокопереробні підприємства України можуть вплинути через активізацію просування своїх товарів на ринку.