МОДЕЛЮВАННЯ СИНТЕТИЧНОГО ПОКАЗНИКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ: МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ВИКОРИСТАННЯ ІНСТРУМЕНТАРІЮ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ - Чіков , Ілля; Хаєцька , Ольга; Юлія, Охота; Тітов , Денис; Пригоцький , Вячеслав; Ніценко, Віталій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Стаття присвячена розробленню методичного підходу до моделювання синтетичного показника конкурентоспроможності аграрних підприємств за допомогою інструментарію нейронних мереж. У ході дослідження авторами було використано загальнонаукові й спеціальні методи дослідження, такі як: монографічний, логіко-теоретичний, статистичний та економіко-математичний, візуалізації, системного аналізу, таксономії та нейромережевого моделювання, узагальнення, логічної абстракції та генерації висновків. У дослідженні використані матеріали Державної служби статистики України, наукові розробки зарубіжних і вітчизняних учених із визначеної тематики, фінансова звітність аграрних підприємств Вінницької області ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина»», ПрАТ «Дашківці», ТОВ «Селищанське», ПП «Дари садів», ПСП «Фортуна», основний вид економічної діяльності яких за КВЕД 01.11 є вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. У статті розроблено та представлено некласичний підхід до оцінки конкурентоспроможності аграрних підприємств, який ґрунтується на принципах нейромережевого моделювання. Він дозволяє отримати обґрунтований кількісний показник, який можна легко інтерпретувати в лінгвістичну оцінку за трирівневою шкалою конкурентоспроможності та використовувати для порівняння, моніторингу й ухвалення обґрунтованих рішень щодо підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств. Наведений некласичний підхід доповнює традиційні методи оцінки конкурентоспроможності, розширюючи їхні можливості та усуваючи певні обмеження. Використання нейромережевого моделювання при оцінці конкурентоспроможності дозволяє враховувати складні та нелінійні взаємозв’язки між різними факторами й показниками, що сприяє збільшенню об’єктивності й точності оцінки конкурентоспроможності, що в свою чергу дозволяє підприємствам ухвалювати ліпші рішення та вдосконалювати свої стратегії для досягнення успіху на ринку. Результати дослідження можуть бути використані для підтримки стратегічного ухвалення рішень в аграрному секторі, визначення пріоритетних напрямів розвитку, удосконалення конкурентних стратегій підприємств і функціонування бізнес-процесів.