ФІНАНСОВІ ТА ІНСТИТУЦІЙНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ СТРАХОВОГО РИНКУ ЗА УМОВ ПАНДЕМІЇ 2020-2021 і ВІЙНИ 2022-2023: НА ПРИКЛАДІ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ УКРАЇНИ - Колінець, Леся; Панухник, Олена; Крупка, Андрій; Зарічна, Надія; Лавров, Руслан; Хропонюк, Дар’я (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Стаття присвячена аналізові страхового ринку України за умов пандемії та воєнних дій у 2021-2023 рр. Страховий ринок України характеризується помірними темпами розвитку: на ньому функціонують 128 страхових компаній із загальним обсягом активів 70338 млн грн, проте за період 2017-2022 рр. кількість компаній на ринку зменшилась у 2,3 раза. У дослідженні розглядаються ключові фактори, що сприяють негативному трендові розвитку фінансового ринку в Україні загалом та страхового зокрема. У роботі використані методи кореляційно-регресійного аналізу, узагальнення, групування, а також табличний та графічний методи представлення результатів. Позитивним аспектом розвитку страхового ринку України, який забезпечує високий рівень довіри до страховиків, є щорічне нарощення обсягів страхових резервів і зі страхування life, і зі страхування non-life. Характерною для страхового ринку України є пріоритетність укладання договорів страхування щодо страхування КАСКО, медичного страхування, ОСЦПВ та страхування життя. У розвинутих країнах установлено надзвичайно тісний зв’язок між купівельною спроможністю населення й щільністю страхового покриття, однак залежність ступеня проникнення страхування від купівельної платоспроможності населення є значно нижчою. Із рівнем достовірності в понад 80% установлено, що в європейських країнах при нарощенні купівельної спроможності населення на 10 тис. євро відбудеться зростання щільності страхування до 7000 євро на 1 особу за страхуванням non-life і до 105 тис. євро за страхуванням life. Стосовно України, то страховий ринок розвиватиметься за зростаючим трендом і в перспективі, за умови збільшення купівельної спроможності населення на 20000 грн, буде прирощено страхових премій на 100 грн. Страховий ринок України наразі перебуває в стані поступового відновлення від шокового стану у зв’язку зі збройною агресією, водночас він напрацьовує низку інструментів та має потужні перспективи, які здатні позитивно вплинути на розвиток самого страхового ринку й економіки держави загалом.