МЕХАНІЗМИ БЮДЖЕТНОГО СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ТРАНСПОРТНОГО КОМПЛЕКСУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Косова, Тетяна; Смерічевський, Сергій; Ярошевська, Оксана; Михальченко, Олексій; Райчева, Лариса (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю раціоналізації державної підтримки підприємств транспортного комплексу з огляду на постійний дефіцит їхніх фінансових ресурсів, необхідність мінімізації їхніх витрат, створення ефективної системи перерозподілу між окремими сферами діяльності за рахунок поєднання системи бюджетування та інформаційної складової при управлінні витратами. Метою дослідження є обґрунтування механізмів бюджетного стимулювання розвитку транспортного комплексу національної економіки. Для досягнення зазначеної мети використано загальнонаукові методи аналізу й синтезу, а також конкретно-наукові – побудова аналітичних таблиць, оцінка динаміки та структури бюджетних видатків, узагальнення. Основні результати: установлено пропорції зростання протягом 2021-2023 років бюджетних видатків у розрізі видатків на економічну діяльність, на транспорт, на дорожнє господарство за статтями Зведеного, Державного, місцевих бюджетів України. Показано, що кредитування транспорту тотожне з кредитуванням дорожнього господарства й становить основу кредитування видатків і Зведеного, і Державного бюджетів. Статистично показано, що основна питома вага видатків на транспорт і дорожнє господарство припадає на Державний бюджет України, значно меншою є частка фінансування з обласних і міських бюджетів, зовсім незначною є питома вага селищних і сільських бюджетів. Установлено, що протягом 2021-2023 років бюджетне фінансування всіх підгалузей транспортного комплексу України скоротилося, за винятком водного транспорту. Показано, що найбільш значною статтею видатків на транспортний комплекс України є розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення, які за своєю економічною суттю є видатками розвитку. Обґрунтовано, що механізми бюджетного стимулювання розвитку транспортного комплексу національної економіки полягають в усуненні дискримінації фінансової підтримки всіх видів транспорту, порівняно з автомобільним, передусім дорожнього господарства. Пріоритетами бюджетної підтримки мають стати інноваційні проєкти на авіаційному, водному, залізничному транспорті. Перспективою подальших досліджень є розробка рекомендацій щодо застосування програмно-цільового методу до фінансування підприємств транспортного комплексу.