РОЗВИТОК МІЖНАРОДНОЇ СПІВПРАЦІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ПРИКОРДОННИХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ З КРАЇНАМИ ЄС В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Линдюк, Андрій; Бойко, Віталій; Брух, Оксана; Оліщук, Петро; Рурак, Ігор (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті міжнародна співпраця територіальних громад України визначена як стратегічний напрям залучення фінансових ресурсів та реалізації їхніх інвестиційних проєктів. Сформульовано передумови проведення реформи децентралізації в Україні. Установлено, що через повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України й уведення воєнного стану відбувалися структурні зміни в параметрах функціонування органів місцевого самоврядування. У статті досліджено теоретико-прикладні аспекти організації та розвитку міжнародної співпраці територіальних громад України. Сформовано методику дослідження міжнародного співробітництва територіальних громад. Здійснено оцінку стану міжнародної співпраці вітчизняних територіальних громад, які знаходяться в регіонах, що межують із країнами Європейського Союзу. Проведено опитування управлінців прикордонних територіальних громад України щодо визначення параметрів розвитку міжнародної діяльності. З’ясовано особливості налагодження співробітництва органів місцевого самоврядування України із закордонними партнерами та визначено обмеження й виклики, що впливають на здатність громад реалізовувати міжнародні ініціативи та співпрацю в умовах російсько-української війни. Розроблено заходи щодо підвищення ефективності міжнародної співпраці між українськими місцевими територіальними громадами, що межують із ЄС, та іноземними партнерами за рахунок реалізації комплексної промоційної кампанії серед представників органів місцевого самоврядування, розробки комплексної системи підвищення кваліфікації працівників місцевих органів влади в царині міжнародної діяльності; удосконалення інституційного базису регулювання міжнародної діяльності територіальних громад України та покращення фінансово-економічного базису реалізації міжнародної співпраці, а також активізації темпів розбудови прикордонних інфраструктурних об’єктів.