ЦИФРОВІ ФОРМАТИ ПРЕДСТАВЛЕННЯ ФІНАНСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЯК БАЗА ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ АНАЛІЗУ Й АУДИТУ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ - Шигун, Марія; Безверхий, Костянтин; Пилипенко, Олексій; Юрченко, Олександр; Поддубна, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Епоха цифровізації суспільних відносин усе більше впливає на засоби представлення інформації про господарську діяльність суб’єкта господарювання, зокрема фінансову в умовах всесвітньої пандемії, зумовленої глобальним вірусом COVID-19. Усе частіше в нашому середовищі відчувається перехід від паперових носіїв інформації до електронних. Не є виключенням і фінансова інформація, яку генерують суб’єкти господарювання й в Україні, й у світі загалом. Метою дослідження є систематизація існуючих цифрових форматів представлення фінансової інформації як бази для проведення аналізу та аудиту діяльності в Україні суб’єкта господарювання. Базою дослідження є методичні рекомендації з використання Таксономії UA XBRL МСФЗ, інструкція з перегляду української МСФЗ-таксономії, спеціалізовані програмні продукти, законодавчі акти України. Використано методи: графічний (для унаочнення результатів проведеного дослідження), групування (для систематизації переваг та недоліків програмного забезпечення, що використовують податкові служби для проведення е-аудиту). Проаналізовані цифрові формати представлення фінансової інформації, що виступають базою для проведення аналізу й аудиту діяльності суб’єкта господарювання, наведено структуру й надано характеристику нормативно-правового забезпечення розкриття фінансової інформації в електронному форматі XBRL в Україні, здійснено порівняльний аналіз фінансової інформації в цифровому форматі XBRL та SAF-T UA. Визначено, що як базу для проведення аналізу фінансової інформації в електронному форматі XBRL можна використовувати із застосуванням спеціального програмного забезпечення, наприклад, для оцінки фінансового стану, розрахунку показників фінансової стійкості, ліквідності, платоспроможності, ділової активності, прибутковості суб’єкта господарювання тощо. Доведено, що електронний формат фінансової інформації SAF-T UA застосовується під час проведення електронної перевірки (e-audit) платників податків, а також може бути використаний для розрахунку податкового навантаження (податкової віддачі, коефіцієнта податкової ефективності), що застосовується органами Державної податкової служби України з метою контролю повноти нарахування й сплати відповідних податків та зборів до державного бюджету.