УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Драган, Іван; Несторишен, Ігор; Остапенко, Леонід; Терлецька, Вікторія; Мунько, Анна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Основною метою дослідження є вивчення питання вдосконалення механізму адміністративно-правового забезпечення фінансово-економічної безпеки держави. Об’єктом дослідження є забезпечення фінансово-економічної безпеки держави. Наукове завдання полягає у формуванні блоків удосконалення механізму адміністративно-правового забезпечення фінансово-економічної безпеки держави, які ураховували б заходи протидії негативному впливу загроз для цього виду безпеки на державному рівні. Методологія включає теоретичні методи, такі як: метод аналізу й синтезу для дослідження й роботи з відомостями та інформацією за проблематикою; також абстрактно-логічний метод, який добре допоміг узагальнити й сформулювати висновки; експертного аналізу – для визначення основних загроз; метод парних порівнянь – для впорядкування адміністративно-правових заходів протидії основним загрозам забезпечення фінансово-економічної безпеки держави, що слугуватиме основою для вдосконалення механізму. У дослідженні доведено, що механізм адміністративно-правового забезпечення фінансово-економічної безпеки держави повинен включати заходи протидії негативному впливу основних загроз, вплив яких посилюється внаслідок динамічності зовнішнього середовища. Представлено методику визначення пріоритетності реалізації адміністративно-правових заходів протидії загрозам забезпечення фінансово-економічної безпеки держави, що слугувало підґрунтям для вдосконалення механізму. Авторська новизна полягає в представленні процесу вдосконалення механізму адміністративно-правового забезпечення фінансово-економічної безпеки держави. Дослідження має два основні обмеження: урахування не всіх можливих загроз упродовж експертного аналізу й урахування специфіки лише України та її особливостей і умов безпекового розвитку внаслідок війни.