СТАН ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА НАПРЯМИ ВІДНОВЛЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ Й ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Данкевич, Андрій; Стоянова-Коваль , Світлана; Польова , Олена; Лось , Зоряна; Бурдейна , Надія; Казак , Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є визначення стану економічної безпеки, напрямів забезпечення її рівня та напрямів відновлення соціально-економічного розвитку за сукупного впливу загроз. Для реалізації цієї мети наведено експертну оцінку складових економічної безпеки та вказано на необхідність за умов війни враховувати також складову воєнно-економічної безпеки. Указано, що завдання нейтралізації загроз воєнно-економічній безпеці відкриває нові вікна можливостей, зокрема можливості забезпечення соціально-економічного розвитку. Визначені передумови використання зазначених вікон можливостей. Указано на динамічний характер загроз війни, зміни їхнього впливу за напрямами, що вимагає інституційних заходів щодо перманентного моніторингу динамічних загроз, їх оперативної аналітичної оцінки та запровадження тактики нейтралізації загроз і зменшення їхнього довгострокового негативного впливу. Надано аналіз стану економічної безпеки, указані напрями покращення цього стану за складовими економічної безпеки. Визначені основні фактори, від яких залежить добробут населення країни, проаналізовано впливи криз на показники рівнів доходів і витрат населення, установлені драйвери погіршення добробуту. Зазначено, що погіршення соціально-економічного становища домогосподарств обумовило звуження внутрішнього ринку, що негативно вплинуло на функціонування МСП та призвело до звуження відтворення їхнього основного капіталу, зниження економічної ефективності функціонування, скорочення їх кількості чи ліквідації бізнесу. Указано, що це утворило негативний зворотний мультиплікативний вплив на соціально-економічне становище населення. Зазначене обумовлює необхідність спрямування національних економічних програм на розширення внутрішнього ринку. Визначено негативні впливи криз, які призвели до скорочення обсягів виробництва в аграрній галузі. Указано, що це значно обмежило можливості виконання галуззю завдань продовольчої безпеки. Запропоновані напрями зменшення негативного впливу війни на агровиробництво для забезпечення продовольчої безпеки. Конкретизовано напрями фінансування за окремими загальнодержавними програмами підвищення рівня економічної та продовольчої безпеки, відновлення соціально-економічного розвитку; надані рекомендації щодо нейтралізації загроз економічній і продовольчій безпеці та відновлення соціально-економічного розвитку.