ВІРТУАЛЬНА ТРУДОВА МІГРАЦІЯ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Ніколаєць, Катерина; Уманців, Юрій; Штундер, Ірина; Ожелевська, Тетяна; Щербакова, Таміла (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Мета дослідження полягає у визначенні можливих наслідків різкого зростання кількості віртуальних трудових мігрантів для національної економіки та окреслені основних загроз інформаційній безпеці у зв’язку із залученням до роботи «гібридних працівників». На основі аналізу відкритих джерел окреслено умови праці «гібридних працівників», а також можливості їхньої співпраці з роботодавцями. Висвітлено вплив нормативно-правового регулювання роботи фрилансерів на модернізацію їхньої діяльності. Визначені основні тенденції розвитку віртуальної трудової міграції в умовах зростання швидкості й обсягів передачі інформації через мережу INTERNET. Переважно тимчасовий характер трудових відносин зумовлює порівняно низький рівень оплати праці віртуальних трудових мігрантів, але є вагомим засобом протидії поширенню безробіття. Віртуальні трудові мігранти, як правило, не обмежені у своїй роботі зобов’язаннями перед конкретним роботодавцем. Їхні бізнес-інтереси також можуть йти в розріз із національними інтересами країни, де вони постійно проживають. Такий характер роботи несе в собі загрозу несанкціонованого поширення певних даних, а також виконання окремих завдань зарубіжних роботодавців, які загрожують економічним інтересам країни проживання «цифрових кочовиків» або її окремим підприємствам. Це несе в собі потенційну загрозу бізнес-інтересам і окремих держав, і певних транснаціональних корпорацій, що вимагатиме посилення заходів у царині інформаційної безпеки виробництва.