СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОВНОВАЖЕНЬ СУБ’ЄКТАМИ ПЕРВИННОГО ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ (НА ПРИКЛАДІ АДВОКАТСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ) - Дмитрик, Ольга; Воронова, Ольга; Макух, Оксана; Паращенко, Олександра (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Cтаття спрямована на дослідження вітчизняного законодавства, рекомендацій міжнародних організацій (міжурядових органів), а також думок науковців і практикуючих правників щодо реалізації повноважень суб’єктами первинного фінансового моніторингу на прикладі адвокатської діяльності. Автори визначають досягнення цієї мети шляхом виконання поставлених завдань та надання відповіді на питання співвідношення обов’язку здійснювати фінансовий моніторинг із адвокатською таємницею. Ця стаття має беззаперечну актуальність у зв’язку з активною реалізацією Україною євроінтеграційних процесів і трансформації законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації доходів і фінансування тероризму. Поряд з указаним розвитком є незалежний статус адвоката та адвокатської діяльності, підтримання й забезпечення якого в державі є актуальним постійно. Науковці звертають увагу на актуальне правове регулювання фінансового моніторингу в адвокатській діяльності, а також на рекомендації FATF, наголошуючи на важливості такого правового явища як фінансовий моніторинг. Автори визначили царину функціональної відповідальності адвокатських бюро, адвокатських об’єднань та адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально, як спеціально визначених суб’єктів первинного фінансового моніторингу. До того ж у цій статті наголошено на особливостях фінансового моніторингу в адвокатській діяльності та висловлено занепокоєння щодо окремих особливостей. При цьому автори окреслюють відсутність єдності в ставленні до мети фінансового моніторингу, а також наявність скептицизму та й конструктивної, і безпідставної критики адвокатами-практиками фінансового моніторингу в адвокатській діяльності, а саме його правового регулювання. Автори визначають, що найважливішим результатом цього дослідження є акцент на необхідності збалансованого співвідношення цілей фінансового моніторингу та збереження незалежності адвокатської діяльності. Підсумовуючи, науковці стверджують, що фінансовий моніторинг є викликом часу, досягнення цілей якого має бути не декларативним, а реальним. Реальність цілей фінансового моніторингу має досягатися всіма суб’єктами останнього, зокрема й адвокатами. При цьому поєднання статусу адвоката та суб’єкта первинного фінансового моніторингу має бути збалансованим, ураховуючи незалежність як принцип адвокатської діяльності.