СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВІЙНИ - Червінська, Любов; Червінська, Тетяна; Каліна, Ірина; Коваль, Микола; Шуляр, Наталія; Чернишов, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Стаття присвячена актуальним питанням соціальної відповідальності бізнесу в умовах війни як способу забезпечення виживання в умовах агресіїї та розвитку вітчизняної економіки. Метою дослідження є аналіз упровадження інструментарію корпоративної соціальної відповідальності під час війни в Україні та обґрунтування заходів, спрямованих на системне його вдосконалення. Автори дослідили особливості розвитку соціальної відповідальності під час воєнного стану, визначили її основні прояви та заходи щодо поліпшення реалізації при сьогоднішніх реаліях в Україні. Для досягнення поставленої мети використано порівняльний метод на основі аналізу статистичної інформації та результати соціологічного дослідження оцінювання особливостей поширення системи соціальної відповідальності. Обґрунтовано корпоративну соціальну відповідальність бізнесу під час війни як необхідну складову діяльності компанії. Досліджено основні напрями розвитку соціальної відповідальності українських підприємств та організацій і визначено заходи щодо підвищення її рівня в умовах воєнного стану. Запропоновані заходи щодо вдосконалення механізмів корпоративної соціальної відповідальності та інструментів розподілу відповідальності між персоналом організації, що можуть сприяти підвищенню рівня корпоративної соціальної відповідальності у воєнний і мирний час. Під час реалізації цих заходів в Україні запропоновано створити інституційні механізми поширення КСВ на підприємствах і в організаціях. Визначені механізми мають ґрунтуватися на міжнародному досвіді та відображати поточний стан соціально-економічного розвитку суспільства, особливо в контексті підвищення економічної конкурентоспроможності національних підприємств і покращення якості життя людей, а також майбутніх потреб розвитку системи соціальної відповідальності бізнесу й оперативного реагування на виклики воєнного часу.