ВПЛИВ ФІСКАЛЬНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ СУСПІЛЬНИХ ПОСЛУГ ТА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ - Канєва, Тетяна; Карпенко, Максим; Насібова, Ольга; Табенська, Юлія; Томнюк, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Теоретичні дослідження вказують, що фіскальна децентралізація пов’язана з підвищенням ефективності державного управління та сприяє процесам економічного зростання. Водночас згадані речі залежать від багатьох факторів і дуже відрізняються в розрізі країн. Метою дослідження є оцінка ефективності суспільних послуг, що їх надають органи місцевого самоврядування; визначення ролі фіскальної децентралізації в цьому процесі та оцінювання впливу фіскальної децентралізації на економічне зростання. Авторами виявлено, що серед 15 країн Центральної та Східної Європи найвищий рівень якості публічних послуг зафіксовано в Естонії та Словенії. Не знайдено очевидних доказів того, що фіскальна децентралізація має тісний взаємозв’язок із ефективністю надання суспільних послуг. Результати дослідження засвідчили, що децентралізація в царині доходів стримує зростання реального ВВП на одну особу, а децентралізація в царині видатків має лише незначний позитивний вплив на економічне зростання в Центральній та Східній Європі протягом періоду 2010-2022 років. Автори дійшли висновку, що ефективність видатків місцевих бюджетів слід підвищувати, оскільки просте зростання співвідношення державних видатків до ВВП може мати негативні наслідки без інституційного вдосконалення.