АНТИКРИХКІСТЬ У ГЛОБАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ ЯК ІНДИКАТОР ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - Шевченко, Ірина; Любохинец, Лариса; Зварич , Ірина; Бродовська , Оксана; Бріль, Михайло (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Для досягнення поставленої мети дослідження авторами запропоновано розглянути тезаурус поняття «антикрихкість глобальної економіки» шляхом розкриття категоріально-понятійного апарату, а саме понять «економіка», «глобалізація», «антикрихкість» і «глобальна економіка». Із метою розмежування визначених дефініцій та подальшого нівелювання існуючих протиріч у категоріально-понятійному апараті автори пропонують наочно продемонструвати зв’язок між визначеними термінами та поняттям «антикрихкість глобальної економіки» за допомогою теоретико-графових структур. У роботі за допомогою аналізу сучасних джерел автори зробили спробу сформулювати власне визначення, яке врахувало б усі «за» та «проти» існуючих трактувань. Наведене визначення відрізняється від існуючих урахуванням ключових ознак антикрихкості, розширює поняття глобальної економіки з урахуванням її призначення та розкриває зміст економіки загалом. Автори дослідження розкрили економічний зміст глобальних проблем як складової економічного розвитку з метою виявлення детермінантів, які сприяють розвиткові світової економічної системи. У роботі проаналізовано динаміку обсягів ВВП трьох розвинених країн, а саме: Франції, Японії та США – шляхом побудови діаграми за показниками ВВП за 2014-2022 рр. Наведена в роботі динаміка обсягу експорту США, Японії та Франції в доларах США й динаміка співвідношення обсягу % експорту Франції, Японії та США за 2014-2021 рр. дозволила авторам дослідження зробити висновок про антикрихкість у глобальній економіці. У статті розглядається вплив глобальних фінансових криз на світову економічну систему, а саме вплив на надвеликі інвестиційні компанії, фінансова криза яких є детонатором світової кризи.