СИСТЕМНІ ПЕРЕДУМОВИ ФОРМУВАННЯ ПОДАТКОВИХ ДОХОДІВ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ: НА ПРИКЛАДІ РОЗВИНЕНИХ КРАЇН - Сторонянська, Ірина; Патицька, Христина; Мединська, Тетяна; Беновська, Лілія; Ключник, Лілія; Нестор, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою дослідження є визначення системних передумов формування податкових доходів місцевих бюджетів та здійснення аналізу їхнього впливу на розвиток муніципалітетів у розвинених країнах. Проаналізовано вплив на формування податкових доходів бюджетів муніципалітетів таких чинників: поведінкові закономірності суб’єктів економіки (зокрема щодо управління майном), роль держави у формуванні податкових доходів бюджетів муніципалітетів, розуміння суті податку. На прикладі визначення економічної сутності ПДФО доведено (на основі аналізу справляння податку до бюджетів муніципалітетів у країнах ЄС), що зі зміною сутнісних характеристик податку змінюється й політика органів місцевого самоврядування щодо його акумулювання до свого бюджету. На основі порівняння досвіду муніципалітетів у розвинених країнах установлено чинники впливу на системи оподаткування майна, які зумовлюють формування надходжень від майнових податків: різницю структури економіки та вплив її зміни, поведінкові реакції суб’єктів економіки й існуючі традиції володіння майном у різних країнах, особливості розвитку ринку нерухомості в різних країнах тощо. Проаналізовано тенденції зміни структури економіки та їхній імовірний вплив на податкову спроможність місцевих бюджетів. Доведено доцільність диверсифікації джерел податкових надходжень, що забезпечить муніципалітетам відповідний рівень стійкості в умовах постійних змін економіки та перманентних криз.