ЦИФРОВІ ІНСТРУМЕНТИ УХВАЛЕННЯ РІШЕНЬ У СФЕРІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ОХОРОНОЮ ЗДОРОВ’Я - Шалько, Мирослава; Лаврук , Олександр; Баб’як , Олена; Ханіна , Олена; Зінченко , Віктор; Мельник , Дарина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою дослідження є розроблення математичного ядра системи підготовки ухвалення рішень та інтегрального алгоритму ухвалення рішень у сфері публічного управління охороною здоров’я. Актуальність дослідження обумовлюється необхідністю узгодження економічних, суспільних, політичних питань, нагальність і важливість яких повсякчас збільшується, і зростанням потреб ефективного використання фінансових, бюджетних та інших ресурсів у часи економічних криз та воєнних дій. Визначено цілі, які мають бути досягнуті впровадженням цифрових інструментів управління охороною здоров’я, та завдання, які мають бути виконані для цього. Систематизовані фактори, які впливають на ефективне впровадження системи підготовки ухвалення рішень, і результати, які будуть досягнуті за усунення негативних чинників впливу. Указано на можливі індикаторами ефективності ухвалених рішень. Указано, що впровадження цифрових технологій ухвалення рішень у сферу охорони здоров’я та інтеграція для цього інформаційних ресурсів у цій царині мають надалі бути орієнтовані на реалізацію ефективної інтегрованої загальнонаціональної моделі Digital Health Record, яка є основним структурним елементом цифрової системи, спрямованої на охорону здоров’я кожного громадянина. Для аналізу даних і підготовки варіантів рішень у сфері охорони здоров’я запропонована багатовимірна система управління хмарними ресурсами надвеликих даних та вказано на необхідність запровадження конкретних цифрових інструментів, зокрема data lakehouse, які дозволяють реалізувати багатосценарний варіант управлінського рішення, що є важливим для економіко-соціальних проблем. Розроблена математична модель ядра й алгоритм системи підтримки ухвалення рішень у сфері публічного управління охороною здоров’я, яка використовує підхід багатовимірної багатоекстремальної оптимізації та запровадження «вкладених» одновимірних рішень на гіперкубі даних. Це дозволить виконувати складні багатопараметричні економіко-соціальні завдання за ефективного використання ресурсів обчислювальних систем.