ФОРМАЛІЗАЦІЯ ВПЛИВУ ЕКЗОГЕННИХ ТА ЕНДОГЕННИХ ПРОЦЕСІВ НА ФІНАНСОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ АГРОБІЗНЕСУ - Румик, Ігор; Галецька, Тетяна; Климчук, Олександр; Ткаленко, Світлана; Дерій, Жанна; Сегеда, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Функціонування підприємницьких структур в аграрній сфері останнім часом суттєво ускладнилося. У сучасних умовах усе складніше стає розробляти безпекові стратегії для підприємств агробізнесу, адже значний негативний вплив на їхню фінансову діяльність мають чинники, які виникли порівняно недавно, особливо зовнішні. З метою ухвалення оптимальних фінансових рішень слід використовувати весь інструментарій, напрацьований і апробований багаторічним досвідом ведення підприємницької діяльності в аграрній сфері й за кордоном, і в нашій країні. Одним із таких методів є економічне описове когнітивне моделювання, яке дозволяє проаналізувати зовнішні та внутрішні фактори впливу на діяльність підприємств, оцінити силу їх взаємодії, графічно відобразити причиново-наслідкові зв’язки в динамічній слабкоструктурованій системі. У роботі досліджено методику когнітивного моделювання з метою формалізації впливу екзогенних та ендогенних процесів на фінансову діяльність підприємств агробізнесу. У результаті проведеного дослідження проаналізовано компоненти розвитку підприємств в аграрній сфері з позиції забезпечення ефективності їхньої фінансової діяльності з використанням когнітивного моделювання. Побудовано матрицю причиновості та когнітивну карту впливу множини факторів на цільовий компонент «фінансова діяльність підприємств агробізнесу». Проведено імпульсне моделювання впливу заданих концептів і визначено рівень їхнього впливу на фінансову діяльність в інтегральній моделі їх функціонування. Результати проведеного когнітивного моделювання впливу факторів на фінансову діяльність підприємств агробізнесу можуть бути використані для розробки безпечної стратегії стійкого розвитку підприємств інших галузей в умовах динамічних економічних змін. Когнітивна методологія та програмна система Fuzzy-Logic Cognitive Mapping є потужним інструментом, який дає можливість системно та всебічно проводити якісний аналіз статичних моделей за допомогою «м’якого» системного підходу до програмування, верифікувати знання, виконувати сценарне імпульсне дослідження компонентів на фінансову діяльність підприємств, що дає можливість обирати оптимальний варіант розвитку подій та ухвалювати рішення з його практичної реалізації.