АНАЛІЗ РИЗИКІВ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ БЕЗПЕКОЮ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Задорожний, Зеновій-Михайло; Жукевич, Світлана; Портоварас, Тетяна; Рожелюк, Вікторія; Жук, Наталія; Назарова, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Фінансово-господарська діяльність піддається впливу численних системних ризиків, що є загрозою фінансовій безпеці підприємств. Критерієм забезпечення фінансової безпеки є належний рівень фінансового стану підприємства. Фінансовий стан підприємства є комплексним поняттям та характеризується системою показників – фінансових коефіцієнтів за такими групами: показники ліквідності, фінансової стійкості, ділової активності, ефективності господарювання. Установлено взаємозв’язок і взаємовизначеність між показниками, що спричиняють виникненню ризику при зміні одного з них. Визначено коло чинників, які всесторонньо характеризують фінансово-господарську діяльність підприємства, і розроблено методику аналізу та оцінки ризиків, яка передбачає такі етапи: підготовчий етап; побудова алгоритму кількісної оцінки ризику в системі фінансової безпеки; трактування результатів інтегральної оцінки ризику в системі фінансової безпеки; визначення пріоритетів управління ризиками в системі. Застосовано методи фінансового аналізу (горизонтальний, вертикальний, коефіцієнтний, аналіз ділової активності та фінансової стійкості) й здійснено кількісну оцінку ризиків. Розраховано показники-коефіцієнти функціонування підприємства та дано інтерпретацію слабких місць на прикладі Публічного акціонерного товариства «ТерА». Сформульовано висновок, що побудова ефективної системи ризик-менеджементу та її всезагальної функціональної складової ризик-аналізу є актуальними питаннями сьогодення, оскільки дозволяють розробити комплекс заходів із мінімізації загроз і ризиків провадження фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання. Відтак, коректна оцінка ризику з допомогою запропонованих методів і моделей фінансового аналізу для окремих економічних ситуацій і суб’єктів господарювання є дієвою та має цінність, оскільки дає можливість ухвалити оптимальне рішення в конкретній ситуації та характеризує критеріальну ознаку фінансової безпеки підприємств промисловості – ліквідність, фінансову стійкість, ділову активність, рентабельність.