ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЙ ХЕДЖУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РИЗИКІВ - Примостка, Людмила; Краснова, Ірина; Охрименко, Ірина; Щеглюк, Максим; Примостка, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є розвиток теорії хеджування, узагальнення підходів до формування ефективних стратегій хеджування ризиків та надання рекомендацій з імплементації досвіду міжнародних банків в українську практику. Доведено, що в процесі вибору ефективних стратегій доцільно виокремлювати три види хеджування фінансових ризиків: а) операційне хеджування (балансове) для забезпечення операційної гнучкості; б) ринкове хеджування (зовнішнє), що передбачає використання деривативів як інструментів хеджування мінливості прибутку; в) контрактне хеджування (контрактні застереження, вбудовані похідні інструменти). За результатами аналізу звітності 250 банків- учасників міжнародних та регіональних строкових ринків, виявлено, що на найбільш розвиненому строковому ринку США маркет-мейкерами є Bank of America, JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citіgroup. Горизонтальний аналіз балансів цих банків показав, що хоча частка деривативів, визнаних інструментами хеджування, є незначною (менше 1%) відносно строкових контрактів, визнаних як торгові інструменти, однак ефект від хеджування є значно вищим від прибутків за торговим портфелем. Виявлено, що в міжнародній практиці домінуючим напрямом є хеджування процентного ризику (частка якого коливається між банками від 42.52% до 61.26%), у структурі інструментів хеджування переважають процентні свопи. Частка валютних деривативів варіює від 18.67% до 41.45%. Процентний ризик хеджується позабіржовими двосторонніми строковими контрактами за активними операціями, хеджування валютного ризику рівномірно покриває ризики пасивних та активних операцій. Регресійний аналіз виявив, що на регіональну експозицію хеджування зворотни й вплив чинять приватні кредити й торго вельні активи, а прямий – боргові інструменти. Проведене дослідження сприятиме формуванню ефективних стратегій хеджування фінансових ризиків, а також створює підґрунтя для оцінки потенціалу застосування інноваційних інструментів ризик-орієнтованого управління українськими учасниками фінансового ринку.